Call of Duty 4

Minimale systeemeisen:
Pentium 4 2.4 GHz of een 1.8 Ghz Dual Core processor
512 MB RAM (768 MB voor Windows Vista)
ATI Radeon 9800 Pro / Nvidia GeForce 6600

Optimale systeemeisen:
2.4 GHz dual core
1 GB RAM (2 GB voor Windows Vista)
ATI Radeon X1800 / Nvidia GeForce 7800
Gepubliceerd door:
Activision

Ontwikkeld door:
Infinity Ward

Release datum:
Verenigde Staten: 6 november 2007
Nederland: 8 november 2007
Door middel van een reclamespotje tijdens een Amerikaanse Football- finale kondigt Activision en Infinity Ward een nieuwe game aan. Zoals verwacht wordt de Tweede Wereldoorlog niet aangedaan, en zal het speelbeeld van Call of Duty 4 worden bepaald door de modernste tanks, wapens en characters. Call of Duty 4: Modern Warfare is het startsein voor een nieuwe ervaring van Infinity Ward.


Singleplayer
In de Singleplayer draait alles om de Russische ultranationalistische Zakhaev. Een geruime tijd terug was hij wapenhandelaar in nucleaire wapens en sindsdien werd hij in de gaten gehouden door de Britten. In een speciale missie moeten speciale SAS-troepen ervoor zorgen dat Zakheav wordt geŽlimineerd. Maar de missie mislukt en Zakhaev is nog steeds in leven, hetzij dan met ťťn arm minder. Enkele jaren later begint hij samen met enkele invloedrijke mensen een burgeroorlog in eigen land en om de aandacht van de VS af te leiden, sluit hij een verbond met zijn vriend Al-Asad die in het Midden-Oosten een staatsgreep uitvoert. Samen met nog twee vennoten vormen Zakhaev en Al-Asad "The Four Horseman". De staatsgreep van Al-Asad vormt een val voor de Amerikanen en Zakhaev 's plan is gelukt. Maar de Amerikanen sturen een speciale elite-afdeling van het leger, de Marine Force Recon, om Al-Asad op te sporen. Dan zullen de twee verhaallijnen van de 22nd SAS Regiment en de 1st Force Recon elkaar ontmoeten en moet je verhinderen dat Zakhaev zijn atoomwapens gaat gebruiken tegen de Verenigde Staten. Zakhaev slaagt erin om twee missiles te lanceren maar de speciale troepen van de SAS en de Force Recon gelukken het om de silo binnen te komen en de atoomkoppen te saboteren. Het spel eindigt met een wilde achtervolging, waarbij Griggs en Gaz omkomen. Maar toch wordt Zakhaev doodgeschoten en dit vormt het einde van de staatsgreep. De Singleplayer bevat ook nog een extra missie, het epilogue. Hierin moet je een gevangen iemand in een vliegtuig bevrijden. Maar haast is van belang, aangezien je tijd beperkt is!

Gameplay
Het spel wijkt af van de standaard campain-stijl en verzorgt een plot dat met zijn perspectief doet denken aan een film. Ook is er een grote variatie in missies, de ene keer ben je een AC-130 Gunship gunner, de andere keer weer vorm je samen met iemand anders een sniperteam achter vijandelijke linies. In Call of Duty 4 staat de variatie van moderne oorlogvoering centraal en de scenarios worden regelmatig afgewisseld. Je komt veel nieuwe wapens en technologieŽn tegen zoals de M203 Grenade Launchers, IR Laser Points in combinatie met Night Vision, de FGM-148 Javelin draagbare anti-tank guided missile en nog veel meer.

Multiplayer
Er zijn verschillende gametypes zoals Team Deathmatch, Free-for-All, Search & Destroy, Domination, Headquarters en Sabotage. Een nieuw aspect in de multiplayer is de Hardcore Mode. In deze mode staat realisme voorop en er is daarom geen HUD, de wapens hebben een hogere damage en de mini-map en enkele indicators zijn niet zichtbaar. De wapens zijn nu gecombineerd in een zogenaamde Class, waarvan er 5 presets bestaan. Ook is er nu een clientside ranking, die van toepassing is op ranked servers waarop de standaard spelregels gelden.

Ontwikkelaar
Infinity Ward begon vijf jaar geleden aan een geheel nieuw avontuur. Het team, onder andere bestaande uit tweeŽntwintig overgestapte medewerkers van 2015 Studios (Electronic Arts) wist met Call of Duty concurrent EA met Medal of Honor: Allied Assault van de mat te spelen en kreeg zo alle roem naar zich toegespeeld. Al vanaf het begin staat Call of Duty onder toezicht van president Grant Collier (ook zijn aard van Medal of Honor) en staan onder andere Vince Zampella en Jason West aan het roer. Infinity Ward, met momenteel een dik aangesterkt team, is uitgegroeid tot een erkende studio en heeft een status gekregen als PC-ontwikkelaar. Zo zijn alle titels van de Call of Duty serie voor de PC verschenen en heeft het naar eigen zeggen ook geen enkele reden om niet voor de PC te gaan ontwikkelen. In 2007 neemt Infinity Ward afstand van de Tweede Wereldoorlog en slaat een nieuw hoofdstuk open door zich te bemoeien met de Modern Warfare.